
Det är roligt, tankeväckande och lärorikt, särskilt när bilderna som här åtföljs av berättande texter… Det är kul att dras med i aha-upplevelserna… en sympatisk bok att försjunka i.”
BTJ, Dodo Parikas
————————————————————–
Detta är ett praktverk som visar livet förr på Östermalm och jämför med bilder från idag. Här ställs två foton mot varandra, ett gammalt mot ett nytt. Skillnaderna kan vara häpnadsväckande och ger perspektiv på vår nutid! Syftet med denna bok är att belysa delar av Ladugårdslandets utveckling från det lantliga och fattiga till dagens moderna och välbärgade stadsdel.
Boken presenterar Östermalm med en uppsjö av gamla och nytagna foton och en beskrivande text, samt en karta som exakt visar var fotot är taget. De gamla fotona är från 1800-tal och tidigt 1900-tal. Östermalmstorg, Karlavägen, Tyskbagarberget, Stureplan, Strandvägen, Humlegården är ett urval av de områden som finns med.
Riktiga ruckel – ett stenkast från Stureplan

Ett ”okänt” slott på Östermalm, vedupplag på Strandvägens kaj och förfall mellan Stureplan och Humlegården.
I nya boken ” Nudå!” visar Peter Källvik bilder från platser i dag och för hundra år sedan.
Greppet är enkelt – men effektivt. Med bilder från samma platser, tagna med hundra års mellanrum, tar Peter Källviks med sin läsare på en vindlande tidsresa genom Östermalms historia.
Kontrasterna är stora. Först en blick på varv och vedupplag på Strandvägens kaj, sedan ett skutt till turistbåtar på en solig strandpromenad.


Ett annat uppslag skildrar Landbyska verken – enligt Stockholmstidningen ”ett ruckelkomplex i yttersta förfall” i de i dag så attraktiva kvarteren mellan Stureplan och Humlegården.
– Det var ett förskräckligt ställe, vi kan knappt föreställa oss hur det var, säger Peter Källviks.
Men allt har inte varit fattigt och gistet. Innan Oscarskyrkan byggdes låg Fredrikshovs slott på samma plats innan det revs 1895.
– Det är många som inte har en aning om att det fanns ett kungligt slott på Östermalm.


Trots att bilderna tycks vara tagna i olika världar är de ändå inte helt lösgjorda från varandra. Oftast finns något – ett kyrktorn eller en husgavel – som figurerar på båda, som en röd tråd mellan då och nu – och en påminnelse om att historien ägt rum precis här.
– Det började när jag såg en bild från 1918 på en liten flicka och en lastbil utanför porten där vi bodde, där vi gick ut och in varje dag. Jag gick ut och tog en bild på samma plats, men det var ingen som trodde att jag skulle göra en bok om det.


Sedan dess har det blivit åtta böcker. Den första handlade om Lidingö där Peter Källviks bor, i andra har han avhandlat Bromma, Stockholm och Göteborg.
– Jag får en hel del samtal från folk som läst mina böcker, det är flera som har berättat att de tagit med böckerna på promenader och stått och tittat på ett hörn eller en stolpe som funnits med i någon av de historiska bilderna.
Källa: Mitt i Stockholm, Östermalmdelen. 2024-11-11