Recension i Göteborgs Tidningen 22 maj 2015


Var det bättre förr? Följ staden genom tiderna | GT

GÖTEBORG. En tidsresa som visar Göteborgs utveckling. Boken NuDå innehåller bilder på staden från sent 1800-tal fram till i dag. Författaren Peter Källviks har klättrat på tak, promenerat många mil, lärt känna staden och människorna som bor i den. Och fått den där känslan, Göteborgskänslan.

Efter böcker om Lidingö, Linköping, Norrköping och Stockholm har nu turen kommit till Göteborg. Det är alltså inte den första boken av den här typen som författaren Peter Källviks skriver.

– Jag tror att alla är intresserade av sin hembygd och vill se hur det var. Jag är historiskt intresserad och det är som att resa genom historiens vingslag, säger han.

De gamla fotona i boken NuDå är från sent 1800-tal fram till 1939. Arbetet med att göra resan genom Göteborgs historia beskriver han som hårt men roligt och berättar att de gett honom möjligheter han inte fått annars.

– Klättra i kyrktorn till exempel och jag var uppe på Stora teaterns tak. Jag har promenerat jättemycket och jag har kunnat prata med många människor, säger han.

Dessutom har han fått den riktiga känslan av staden,

– Det är en stad i min smak, jag har fått Göteborgskänslan. Jag hade bara hört om den tidigare, nu har jag känt den.

Mänskligare förr

Det har hänt mycket i Göteborgs utveckling sedan slutet av 1800-talet. Något som författaren och fotografen har dubbla känslor inför. Han berättar att den första känslan han får när han inser hur mycket som är borta är att det är fruktansvärt, men tillägger att han har förståelse för utvecklingsfasen under 50 och 60-talet.

– Allt pekade upp och allt skulle vara nytt, säger han.

Till sist måste jag ju fråga dig, var det bättre förr? 

– Vilken svår fråga, men ärligt talat så tror jag inte det. Det man inte ser på de gamla bilderna är eländet. Det var fruktansvärt eländigt i många stadsdelar på grund av exempelvis alkoholism. Vi har det bättre nu men det var nog mänskligare då, säger Peter Källviks.